ВЕЛИКДЕНЬ

2017-04-20

/Files/images/З Великоднем 1.jpg

У кожного з нас свято Великдень асоціюється з хресним ходом зі свічками, червоними ризами церковнослужителів, радісним співом і взаємними привітаннями:«Христос воскрес!» — «Воістину воскрес!». До зовнішньої атрибутики свята можна віднести і улюблені з дитинства рум'яні паски з родзинками, розписні яйця — писанки.

У багатьох куточках нашої країни великодні традиції та обряди дотримуються практично в незмінному вигляді, такими, якими вони дійшли до нас з найдавніших часів. Звичайно, сучасна молодь має інші уподобання, й час інший. Єдине, що необхідно взяти із сивої давнини, — це традиція поваги хлопців до дівчат і дівчат до хлопців. Традиція пошанівку до старших і шанування родичів — це теж наше українське. Бо у цій традиції закладена не якась теоретична істина, а великий людський обов’язок відповідальності дітей перед батьками за долю рідної землі.

Бо ми приходимо у цей світ із трьома обов’язками:
Захищати рідну землю.
Вчити і виховувати власних дітей.
Шанувати й опікуватися на старості власними батьками.

Цим ми відрізняємось від інших культур, де світом правлять гроші та холодний розрахунок. Ми, сучасні українці, вчимося в інших народів технологій, передових методик управління господарством та економікою в цілому, вчимось культури політичного спілкування й багато ще чого. Ми завжди були відкриті до світу, але маємо те, що нас вирізняє з-поміж інших. І це, насамперед, ставлення до наших святинь: Землі та Роду. Все решту можна позичити, вивчити, лише не можна вибрати Батьківщину, Матір і Родину. Тому і всі наші свята та звичаї, передані нам пращурами, покликані зміцнювати й шанувати власну Родину і свою землю Україну. Тому ми і є українцями, великим народом від Карпатських гір до Кубанських степів, від Прип’яті і до Чорного моря.

У нашій школі до свята Великодня класними керівниками та класоводами було проведено виховні години, бесіди. Бубліотекар Цаволик Т.М. підготувала та провела бібліотечні уроки для учнів 5,6 класів "Народні традиції та звичаї Великодня", конкурс малюнків "Великдень - свято свят", загальношкільну лінійку "До свята Великодня". За результатами конкурсу оформлено виставку робіт.

Шануймо народні традиції та звичаї Великодня!

Кiлькiсть переглядiв: 226

Коментарi